Mange ledere har fokus på at pleje deres medarbejdere, og der er en høj grad af fleksibilitet over for den enkelte medarbejders særlige ønsker og behov. Men i nogle sammenhænge kan det vise sig at være en rigtig dårlig beslutning at fokusere for meget på individet.

”Er hensynet til din medarbejder større end dit teams trivsel?”

Dette spørgsmål måtte jeg stille for nyligt til en direktør, som jeg har arbejdet en del med – både med strategisk rådgivning, rekruttering og teamudvikling.

Han er på alle måder en fagligt dygtig, behagelig og vellidt leder. Hans udfordring var, at han havde en medarbejder i sit team, som havde en tendens til at skabe dårlig stemning. Ingen kunne helt sætte en finger på, hvad der foregik, når medarbejderen var på tværs. Det var heller ikke fordi den pågældende medarbejder var så dårlig til sit arbejde, at han ikke var berettiget til at sidde i sin stilling. Men ikke desto mindre, var udfordringerne voksende. Igennem mere end et år, havde denne medarbejder skabt konflikter og hans indsats var ustabil.

Et spørgsmål om høj moral

Direktøren kender sig selv godt. Han ved godt, at han har en grad af konfliktskyhed. Men der var også noget andet på spil. Ordentlighed og moral er en af hans kerneværdier, og han var ikke parat til at fyre en medarbejder, før han var fuldstændig sikker på, at der var grund til det. I stedet havde han ladet stå til i lang tid. Set tiden an. Men hans manglende handling havde haft en utilsigtet konsekvens. Flere af de andre medarbejdere i teamet var begyndt at mistrives. I løbet af det år, der var gået, havde teamet udviklet sig til at blive stadig mere utilfredse, og lederen havde nærmest mistet overblikket over, hvor konflikterne begyndte.

Min pointe her er, at jeg på alle måder forstår ønsket om at være ordentlig og holde en høj moral, især når det kommer til at forvalte den magt, man har som direktør, der gør at man kan fyre og ansætte medarbejdere. Men problemet er, at hensynet til den enkelte sommetider sker på bekostning af fællesskabet – og så er det direkte kontraproduktivt at se tiden an. Og det, der skete, mens han så tiden an, var at de andre medarbejdere var ved at blive tabt.

Problemet er på ingen måde enestående.

Når den dygtigste kommer til at dominere

I en anden virksomhed, som jeg har arbejdet indgående med, havde man en medarbejder, hvis kompetencer var så eftertragtede, at direktøren helt overså, at den samme medarbejder sommetider havde en dominerende attitude over for sine kolleger. Medarbejderen havde både taget et stor ansvar, men samtidig overtaget initiativet fra alle andre i medarbejdergruppen. Dermed fratog den dominerende medarbejder initiativet fra kollegerne og han fik uforholdsmæssigt meget plads. Der var store følelser i spil, og de fik frit løb, når humøret skiftede. Det kunne man mærke på hans forhold til kollegerne. Direktøren vidste godt, at medarbejderen var ’svær sommetider’ som hun betegnede ham. Men hun var så glad for hans bidrag og faglige kompetencer, at hun ikke skred ind. Konsekvensen var bare, at resten af hendes medarbejdergruppe var så påvirkede, at de begyndte at performe dårligere. Deres trivsel faldt markant. Og det kan i sidste ende vise sig, at være en dyrere regning end det at tage opgøret med den enkelte.

Hold øje med negative ringe i vandet

Jeg arbejder altid styrkebaseret i min tilgang til medarbejderudvikling og ledelsesrådgivning. Og min overbevisning er, at man ved at se den enkelte medarbejder ud fra deres højeste potentiale ofte kan løse de fleste knuder og konflikter. Med andre ord: Som rådgiver går jeg rigtig langt, før jeg anbefaler en fyring. Men som leder skal man altid have fokus på bolden: Virksomheden som organisation. Og her kan den enkelte medarbejder sommetider spille en nøglerolle, men aldrig vigtig nok til at hele organisationen bør sættes over styr. Langt de fleste ledere, jeg møder har et dybt ønske om at forvalte deres indflydelse med både ordentlighed og moral. At give den enkelte ansatte en fair chance. Men ordentligheden bliver testet sommetider, når enkelte medarbejdere er så konfliktskabende, at de skaber negative ringe i vandet.

Vil du læse mere om hvilken sparring du kan få i mig på din lederrolle, så læs mere HER  samt på bloggen om “Hvordan du får mest ud af dine medarbejdere” HER

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *