Succes et sted og fiasko et andet sted

Jeg har mange gange i mit virke set succesfulde mennesker gå fra et job i en virksomhed til et lignende job i en anden virksomhed, uden nogensinde at høste samme anerkendelse og succes for sin indsats. Og jeg har også set det modsatte, at nogen er gået fra en svær situation i et job til at blomstre i en anden rolle. Forklaringen skal efter min bedste overbevisning findes i den manglende afdækning af den enkeltes talenter samt unikke bidrag.

Historien om Anders Breinholt er efter min mening ingen undtagelse.

Fra succes til fiasko og tilbage igen

I 2007 og 2008 høstede Anders Breinholt stor anerkendelse for sin værtsrolle i radioprogrammet ”De sorte spejdere” med over en million lyttere. Programmet udløste begge år prisen ”Den gyldne mikrofon”. I programmet var Anders Breinholt kendt for at være en lidt grov, åbenmundet vært, der sagde det han havde på hjerte med humor og ironi.

I 2009 skiftede Anders Breinholt sin radiokarriere ud med rollen som morgenvært på TV2s ”Go’ morgen Danmark” og samme år blev han af Ekstrabladets læsere kåret som ”Danmarks dårligste morgenvært”. Ekstrabladets læsere så hellere en karakter som Ole Stephensen tilbage i studiet, og Anders Breinholts ellers så populære skæve humor og ironi synes ikke at have ”taget kegler” hos dette publikum.

Allerede efter lidt over et år på posten som morgenvært skiftede Anders Breinholt rollen ud til fordel for værtsrollen på Natholdet, og blev 3 år senere kåret til årets mandlige tv-vært, for at give folk et godt grin med i seng.

De fleste af os der ser Natholdet, har svært ved at forestille os, at alle ikke elsker Anders Breinholt og hans finurlige og skæve karakter. Så hvordan kan det være at den samme person kan gå fra at være den værste TV-vært til at være den bedste TV-vært på nogle få år?

Han var fejlrekrutteret – ikke vokset

Forklaringen er ikke at en ung TV-vært i løbet af 3 år pludselig er vokset i sine evner og kompetencer. I min optik er der tværtimod tale om en mand som er blevet fejlrekrutteret til jobbet – der var simpelthen ikke et match mellem den sjove og underfundige vært og Go’ Morgen Danmarks seere. Til gengæld var der et præcist match mellem selvsamme person og Natholdets seere. Et program hovedpersonen, selv er med til at producere gennem produktionsselskabet Pinapple.

Denne historie er måske lidt ekstraordinær i dens yderpunkter, men jeg oplever tit at et skifte gør mærkbare og synlige forskelle – både i mindre og tilsvarende skala som for Anders Breinholt.

Grunden er oftest at der er et direkte fejlmatch mellem medarbejder og job eller at der er et delvist fejlmatch mellem medarbejder og job. Det første giver højst sandsynligt utilfredshed og manglende performance og måske en stresssygemelding, mens det sidste kan give rastløshed, manglende arbejdsglæde og til tider manglende resultater.

Pointen med at fortælle Anders Breinholts historie er, at det er utrolig vigtigt for mig at understrege at manglende succes ikke er lige med manglende talenter, men derimod et udtryk for manglende match. Så når du eller dine medarbejder ikke trives eller ikke har succes, så er der en grund til det.

Læs endnu et eksempel på dette i min blog om “To mennesker med samme job der matcher jobbet forskelligt” HER

Du er altid velkommen til at kontakte mig og høre om, hvordan jeg kan hjælpe dig til at sætte ord på dine egne eller dine medarbejderes talenter. Eller hvordan jeg kan hjælpe dig i jeres rekrutteringsproces. Skriv på anne@talentconsult.dk.

Du kan også følge mig på www.talentconsult.dk eller få inspiration på Linkedin HER

Tak fordi du læste med. Du er meget velkommen til at dele min blog med dit netværk.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *