” Gør det du er bedst til” er ikke bare et fortærsket reklameslogan. Det er snarere almindelig sund fornuft, fordi når dine medarbejdere bruger mere tid på det, de er bedst til, er det som at sætte strøm til deres 8 sporede motorveje i hjernen. Det øger dermed samtidigt summen af den energi, der er til rådighed i teamet.

Men hvis det er almindelig sund fornuft at vi alle skal gøre mest at det der giver os energi, motivation og engagement, hvorfor er det så helt almindeligt i det danske erhvervsliv, at folk slæber sig igennem opgaver, som tapper dem for energi?

Jeg siger ikke at det aldrig må gøre ondt og at vi ikke også gerne må knokle for tingene indimellem, men vi kan da lige så godt sætte strøm til de forbindelser i hjerne, hvor der er direkte adgang til vores potentiale, og skyde nogle genveje der hvor vi kan. Hvis vi samtidigt kan udgå at hive energien ud af vores medarbejder, ved at vide, hvad det er for nogle ting der lukker ned for deres energi, så har du et ekstra gear til opnå alt det du gerne vil nå med dit team, så er vi nået langt.

Essensen i at arbejde talentbaseret er muligheden for i højere grad at koble opgaver og medarbejder bedst muligt

Arbejdet med talenter handler om at se bag ved de resultater den enkelte medarbejder levere lige nu og se om der er noget vi kan gøre for at aktivere et måske endnu ubrugt potentiale simpelthen ved at måle på, hvad der er vigtigt for den enkelte og skabe rammer for at det kan komme i spil. Så den enkelte finder glæde ved det, han eller hun gør. Det handler om, at vi ikke skal sætte en skildpadde til at løbe maratonløb, når dens talenter ligger et helt andet sted.  

Når man arbejde talentbaseret er det derfor vigtigt, at den enkelte bliver bevidst om egne talenter og non-talenter og samtidig kender sine kolleger og lederes talenter og non-talenter. En øvelser, der kræver selvindsigt og mod fra begge parter.

Første skridt i processen er at afdække teamets og den enkeltes talenter. Læs om hvordan man kan gøre det via en talenttest HER

Har I ikke lyst eller ressourcer til at få testet hele teamet, kan I starte med selv at afdække teamets talenter. Læs HER hvilke spørgsmål I med fordel kan stille for at afdække dem. .

Det kræver selvindsigt og mod at arbejde talentbaseret med dit team

Det kræver selvindsigt og mod at arbejde talentbaseret, idet alle skal lægge deres talenter og non-talenter frem for teamet og nogle kan være bekymrede for at blive afsløret i at kunne ”det forkerte” af hvad der bliver krævet af dem.

Det er heller ikke ligefrem nemt at sige højt at der er nogle af de opgaver man har beskæftiget sig med i mange år, som faktisk dræner en meget for energi. Det er dog vigtigt at vide, at i langt de fleste tilfælde så gælder det blot om at snittet skal ligges en smule anderledes og nogle opgaver skal flyttes fra den ene til den anden. Andre gange er det samtaler mellem teammedlemmer og deres forskelligheder og den pludselig nye forståelse for hinandens talenter, der gør hele forskellen for arbejdsglæden.

Afskæring af opgaver i non-talenter giver øjeblikkeligt udbytte

Når vi arbejder med at identificere talenter, handler det ikke så meget om kompetencer og erfaringer. Man er ikke en type ud af 4 som man er i mange andre systemer. Når vi taler talenter, handler det snare om de evner, man sætter i spil, når man er i gang med en given aktivitet eller opgave. Det er med andre ord ens talenter eller non-talenter der træder frem, når man udfører en bestemt opgave.

Når vi har arbejder med talenter har meget fokus på hvor vi har lettest ved at skabe succes. Det betyder ikke, at vi ser bort fra at der også er en række non-talenter. De er nemlig mindst lige så interessante at få identificeret, så har vi nemlig muligheden for at afskærer de opgaver fra personens opgaveportefølje (hvis muligt) ELLER skabe systemer for hvordan de håndteres bedst muligt eller får støtte fra andre i teamet til dette.

Hvis du er blevet nysgerrig på arbejdet med talenter så kan du læse mere om at arbejde med talenter og om talenttesten HER eller skriv til:


anne@talentconsult.dk for en uforpligtende samtale.


0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *