Når vi skal rekruttere nye medarbejdere, er det vigtigt vi gør hvad vi kan for, at der er det højest mulige match mellem kandidaten, og det job vi skal have besat. Men ligeså vigtigt er det, at kandidaten matcher teamet, lederen og organisationen.

Hos en kunde, som jeg rekrutterer for, stillede jeg for nyligt dette spørgsmål. ”Vil du helst have en Palle eller en Per mere i dit team?”

Det gjorde jeg for at udfordre lederen på, hvad hun egentlig havde brug for, men det havde ikke været muligt at svare på det, hvis ikke det var fordi vi først havde været en proces igennem, der gjorde os i stand til at identificere det rette match af kandidat, team, leder og organisation.

Hvad havde vi afklaret?

Lederen: Jeg har hjulpet virksomheden med at rekruttere i flere år, og da det er 6. gang jeg sidder sammen med denne leder og rekrutterer til hendes teams, kender jeg hende rimelig godt. Ligesom hun har en god selvindsigt og styr på sin egen talentpakke. Det kan være en god ide, at du selv som leder bliver testet eller får talt din profil igennem, inden du går i gang med at sætte holdet.

Teamet: Vi havde talenttestet alle teammedlemmerne i forbindelse med rekrutteringsprocesserne, og vi har derfor et godt overblik over, hvad der driver det enkelte teammedlem. Vi ved hvordan det enkelte teammedlem motiveres, og hvilken samlet talentpakke, der ligger i teamet allerede.

Virksomheden: I forbindelse med udarbejdelse af annoncen havde vi fået fuldstændig styr på, hvad det er virksomheden kan tilbyde sine ansatte, samt hvilken betydning direktørens ledelsesstil, og den pågældende leders stil har på de mennesker vi ansætter.

Vi havde også styr på hvilke talenter, som går igen i virksomheden generelt og hvilke talenter som er ret gode at have, for at klare sig i den pågældende stilling. Vi stod nu med 2 kandidater, som begge passede ind på hver deres måde. Den ene minder meget om et teammedlem som hedder Per (fiktivt navn) og den anden minder i talentpakken om et teammedlem som hedder Palle.

Kandidaternes faglige profil: Det var to meget stærke kandidater, som begge fagligt kan det vi skal bruge, men de er samtidigt stærke på hvert deres område rent personlighedsmæssigt. ”Vil du helst have en Palle eller en Per mere?”, lyder spørgsmålet derfor fra mig til den leder, jeg rekrutterede sammen med.

Kandidaternes personprofil og talenter: Palle er meget ordentlig og grundig og du kan være helt sikker på, at alting er efterladt ude hos kunden med 110% sikkerhed og ordentlighed (Virksomheden arbejder med sikkerhedskritiske produkter, så det er ret væsentligt her). Til gængæld vil du kunne opleve at denne kandidat potentielt set kan være lidt firkantet og ufleksibel, ligesom du indimellem oplever det hos Palle.

Per er virkelig fleksibel, altid meget tjenstvillig og ekstremt snakkesalig ude hos kunderne og fixer tingene på den halve tid, men der er også flere ting som falder mellem 2 stole hos ham, da han ikke går så højt op i detaljerne.

Det kræver selvindsigt at ansætte den rigtige medarbejder

Lederen som også kender sin egen talentprofil rigtig godt og som tidligere har fortalt mig, at den lidt kantede facon Palle indimellem kan have uden at ville det, kan trigge hende og hendes egen måde at være i jobbet og livet på. Lederne der har arbejdet med sig selv og sit team, har dog nok selvindsigt til at erkende, at hun og teamet faktisk er bedst tjent med en Palle mere, selvom hendes egen personprofil måske klikker bedre med Per.

Vi endte med at ansætte en ”Palle” mere og det vidste sig at være den helt rigtige beslutning, men det kræver meget af en leder og en organisation, at tage en beslutning som ikke nødvendigvis er den første indskydelse og det der passer bedst på et personligt plan. Det kræver også, at man har en rekrutteringskonsulent som man har tillid til, og som formår at stille én de rigtige spørgsmål på det rigtige tidspunkt, så man udfordres på sit ståsted.

Har du øje på helhedsbilledet når du rekrutterer? Kender du dig selv, dine teammedlemmer og din organisation godt nok til at tiltrække de rette medarbejdere?

En stor del af en vellykket rekruttering ligger i at have afdækket dig selv og dine talenter samt din organisation, og det er dermed meget lettere at finde det rette match til dit team.

Talenttesten er et rigtig godt værktøj til at måle på dine medarbejders primære drivers

Talentesten er et unikt værktøj, når vi skal blive klogere på hvad der er vigtigt for vores medarbejdere, hvad de er drevet af og hvad der motiverer dem. Derfor er det en genvej til at gennemskue om der er et godt match mellem din medarbejder, deres arbejdsopgaver, de forventninger der er til dem, din personkarakteristik som leder og virksomhedens DNA.

Talenttesten fortæller, hvor dine medarbejder har noget særligt at bidrage med og hvilke arbejdsopgaver og arbejdsomstændigheder, er er et godt match til dem.

Giv mig et kald på 31317244 eller skriv til mig på anne@talentconsult.dk hvis du vil høre mere om, hvordan man bruger indsigten om menneskers talenter til at skabe gode match i din rekrutteringsproces.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *